ОСКАРЖЕННЯ ПРОЦЕНТІВ ТА ШТРАФІВ

ОСКАРЖЕННЯ ПРОЦЕНТІВ ТА ШТРАФІВ

Адвокатське об’єднання «ПЛЕНУМ» звертає увагу на позитивну судову практику у спорах з ПриватБанком: відтепер сплачувати незрозумілі нарахування та штрафи не доведеться.


Єдиний державний реєстр судових рішень насичений великою кількість судових справ, в яких ПриватБанк намагається стягнути кошти за картковими кредитами, які набули популярності серед українців за доступністю та швидкістю отримання.

Споживачі при отриманні карткових кредитів, підписуючи анкети-заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг, повідомлялися банком про необхідність ознайомлення з їх Умовами, що розміщені на сайті банку, згідно з якими банк самостійно може встановлювати та змінювати кредитний ліміт та умови кредитування.

Часто громадяни, не розуміючи які умови прописані в такому документі, починали користуватись встановленим лімітом коштів, а головне – допускати порушення графіку платежів, та як результат – позовні заяви від банку із сумами, що значно більші за розмір кредиту, в тому числі проценти за користування кредитом та штрафні санкції.

В Постанові від 03.07.2019 р. у справі №342/180/17 Велика Палата Верховного Суду нарешті висловилась з приводу одностороннього визначення ПриватБанком правил та умов надання кредитних коштів за картковими кредитами.

Суд став на захист споживачів, вказавши на відсутність правових підстав нараховувати банком проценти та штрафні санкції без письмового узгодженого клієнтом документу, в якому б було чітко визначено умови надання кредиту. Так звані анкети-заяви про приєднання до умов та правил надання банківських послуг, без конкретизації умов кредитування є недостатнім документом у розумінні цивільного законодавства, що дає правову визначеність укладеного кредитного договору.

Зокрема суд зауважив, що пересічний споживач банківських послуг з урахуванням звичайного рівня освіти та правової обізнаності, не може ефективно здійснити свої права бути проінформованим про умови кредитування за конкретним кредитним договором, який укладений у вигляді заяви про надання кредиту та умов та правил надання банківських послуг, оскільки умови та правила надання банківських послуг – це значний за обсягом документ, що стосується усіх аспектів надання банківських послуг та потребує як значного часу, так і відповідної фахової підготовки для розуміння цих правил тим більше співвідносно з конкретним видом кредитного договору.

За таких умов суд відмовив ПриватБанку у стягненні із споживача процентів та штрафних санкцій за картковим кредитом.


Будьте обачливі, звертайтесь за кваліфікованою правовою допомогою коли ситуація вимагає цього.

З повагою,

Старший партнер АО «ПЛЕНУМ»
Стеченко Ярослав

Стеченко Ярослав | 22.07.2019

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо