Протокол за порушення карантину на підставі статті 44-3 КУпАП

Протокол за порушення карантину на підставі статті 44-3 КУпАП

Складено протокол за порушення карантину на підставі статті 44-3 КУпАП, що робити?


Кабінетом міністрів України починаючи з березня 2020 року на всій території України оголошено карантин та впроваджено певні обмежувальні заходи, покликані на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.


Окрім обмежувальних заходів, на законодавчому рівні впроваджено адміністративну відповідальність за порушення карантинних заходів, шляхом доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення статтею 44-3.

→  Диспозиція статті 44-3 КУпАП передбачає відповідальність за Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї (17 000,00 грн) до двох тисяч (34 000,00 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох (34 000,00 грн) до десяти тисяч (170 000,00 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Звертаємо увагу, стаття 44-3 КУпАП є бланкетною, тобто відсилає до інших нормативно-правових акті, які передбачають певні правила поведінки чи обмеження, за порушення яких може настати адміністративна відповідальність.

Процедурно, коли уповноважена особа завітала з метою перевірити чи вжито карантинних заходів, виявивши порушення, така особа складає протокол про адміністративне правопорушення в якому вказує які саме правила поведінки порушено конкретним суб’єктом, з обов’язковим посиланням на нормативно-правові акти якими встановлено певні обмеження чи навпаки вимагаються певні дії.

Зокрема, протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 44-3 КУпАП мають право складати не тільки поліція, а й інші посадові особи (органи), уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад.

Складений протокол та зібрані докази, уповноважена особа формує в матеріали справи та передає ці матеріали на розгляд до місцевого суду, за місцем складання протоколу про адміністративне правопорушення і тільки суд оцінивши зібрані матеріали та докази, приймає виважене рішення чи притягати конкретну особо до адміністративної відповідальності.

Що робити, коли відносно Вас складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 44-3 КУпАП, а Ви незгодні зі складеним протокол та вбачаєте, що ваші права порушено?

1. Провести аналіз складеного протоколу про адміністративне правопорушення на предмет наявності ознак адміністративного правопорушення в Ваших діях, чи підпадають Ваші дії під карантинні обмеження та чи є Ви суб’єктом адміністративного правопорушення?

→  Якщо Вам на перший погляд здається, що посадова особа діяла в рамках закону і в протоколі все вірно відображено, все ж радимо звернутися до фахівців в сфері права, для надання оцінки правомірності складеного протоколу про адміністративне правопорушення та аналізу події і складу адміністративного правопорушення, адже існує безліч випадків неправомірності складання протоколу про адміністративне правопорушення відповідними посадовими особами.

2. Дізнатись із загально доступних джерел про призначення судом Вашої справи до розгляду та ознайомитись з матеріалами справи у суді, для отримання повної інформації по Вашій справі та про зібрані у ній докази (фото-, відео-матеріали, пояснення свідків і т.і.).

3. Підготувати письмові пояснення та заперечення проти складеного протоколу та інкримінуємого адміністративного правопорушення, вказавши на всі порушення законодавства, яких допущено при складанні протоколу, подати заздалегідь до суду).

4. Грунтовно підготуватись до розгляду Вашої справи та в судовому засіданні аргументувати суду ті виявлені порушення законодавства, допущення яких виключає можливість подальшого розгляду справи та її закриття.

Якщо так сталося, що суд розглянув справу щодо Вас, зокрема без Вашої участі, чи суд не достатньо розібравшись в матеріалах справи виніс постанову щодо притягнення Вас до адміністративної відповідальності, на такий випадок законодавство передбачає апеляційну процедуру оскарження постанови про притягнення до адміністративної відповідальності. Зокрема на стадії апеляційного розгляду, відповідний апеляційний суд надаватиме оцінку не тільки правомірності дій органу, що склав протокол та зібрав докази, а також апеляційним судом надаватиметься оцінка повноті розгляду справи судом першої інстанції та аргументованості винесеної постанови.


Команда Адвокатського об’єднання «Пленум» завжди готова допомогти у складній ситуації та захистити Ваші права, адже “карантин тимчасовий, а Конституція вічна“.

Стеченко Ярослав | 09.02.2021

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо