Змішаний стаж для виходу військовослужбовців на пенсію за вислугою років

Змішаний стаж для виходу військовослужбовців на пенсію за вислугою років


Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (надалі – Закон) передбачає отримання таких видів пенсій:

– за вислугу років,

– по інвалідності,

– в разі втрати годувальника.


Далі розглянемо питання розрахунку страхового стажу для виходу на пенсію військовослужбовців за вислугою років.

Найчастіше виникає запитання, які умови виходу на пенсію за вислугою років військовослужбовця у якого на день звільнення зі служби наявний так званий змішаний страховий стаж.

Під змішаним страховим стажем розуміється поєднання страхового стажу за вислугу років на військовій службі, іншій службі визначеній згідно Закону та загального страхового стажу, який зараховується за заняття іншою трудовою діяльністю, на підставі яких здійснюється сплата ЄСВ.

За загальним правилом відповідно до ст. 12. Закону пенсія за вислугу років військовослужбовцям, незалежно від віку, призначається за наявності у даної особи на день звільнення 25-ти календарних років і більше вислуги на відповідній службі.

П. «б» ст. 12. Закону вказує, що пенсія за вислугу років також призначається: особам, зазначеним у пунктах «а»-«д» статті 12 цього Закону (перелік осіб, які мають право на пенсійне забезпечення згідно Закону), в разі досягнення ними на день звільнення зі служби 45-річного віку, крім осіб, зазначених у частині третій статті 5 цього Закону (особи, які надали згоду на отримання пенсії на підставах Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (загальний порядок)), за наявності у них страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ визначених Законом.

Тобто для оформлення пенсії за вислугу для військовослужбовців, у яких на момент звільнення не має достатньої кількості вислуги років (25 років) на відповідній службі, але наявний змішаний страховий стаж, необхідні наступні умови:

– досягнення ними на день звільнення зі служби 45-річного віку;

– відсутність згоди на отримання пенсії на загальних підставах у відповідності до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

– наявності у них страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба або служба в органах внутрішніх справ.

 


 

Андрій Фадєєв  

Якщо у вас виникли питання чи потрібна допомога для оформлення виходу на пенсію, пропонуємо звернутися до команди Адвокатського об’єднання «ПЛЕНУМ»

Юрист  
0969111544
 

 


Також цікаво:

Призначення та розрахунок пенсій для військовослужбовців

Блог | 01.04.2021

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо