ЗБЕРІГАННЯ ПАЛЬНОГО БЕЗ ЛІЦЕНЗІЇ

Зберігання пального без ліцензії

ЗБЕРІГАННЯ ПАЛЬНОГО БЕЗ ЛІЦЕНЗІЇ

 

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» діяльність зі зберігання пального суб’єктами господарювання всіх форм власності потребує отримання ліцензії.


Коли потрібна ліцензія для зберігання пального

Якщо на підприємстві встановлені споруди, обладнання та/або ємності, які використовуються для зберігання пального (незалежно від того на праві власності використовуються такі споруди чи на праві користування), то таке підприємство повинно отримати відповідну ліцензію. Не є місцем зберігання та не потребує отримання ліцензії зберігання пального у паливних баках автомобілів та обладнання, які є рухомим майном та відповідно не можуть бути визначені як місце зберігання.

Виключення щодо необхідності отримання ліцензії законом встановлено щодо:

– підприємств, установ та організацій, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
– підприємств, установ та організацій системи державного резерву;
– суб’єктів господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.
Також зберігати пальне без ліцензії мають право підприємства в місцях виробництва пального, місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії на виробництво чи торгівлю пальним.

Таким чином, якщо підприємство не підпадає під вищенаведені виключення (перелік яких є виключним) та зберігає та/або планує зберігати пальне, то підприємству необхідно отримати вищезгадану ліцензію. В протилежному випадку зберігання без ліцензії може в подальшому слугувати сплатою штрафу.

Вартість ліцензії

Річна вартість ліцензії, яка видається терміном на 5 років, встановлено у розмірі 780,00 грн. Якщо суб’єкт господарювання має декілька місць зберігання, то ліцензія повинна бути окремо на кожне місце зберігання.

Відповідальність за зберігання пального без ліцензії

За зберігання пального без ліцензії передбачений штраф, однак до 31 грудня 2019 року він не застосовується. Відповідно, з 1 січня 2020 року починають застосовуватись штрафи за зберігання пального без ліцензії у розмірі 500 000 гривень.


Щоб не втрапити у халепу, радимо звертатися за професійною юридичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності отримання ліцензії, а також для належного її оформлення.

Стеченко Ярослав | 27.12.2019

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо