Купівля-продаж земельного паю

Купівля-продаж земельного паю


З 1 липня 2021 року в Україні землі сільськогосподарського призначення приватної власності, виділені в натурі, як земельні частки (паї) стали предметом вільного ринкового обігу.


Законодавчі обмеження щодо земель сільськогосподарського призначення

До 1 січня 2024 року покупцями земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та земель для ведення особистого селянського господарства, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) можуть бути лише громадяни України, територіальні громади та держава.

Такі обмеження запроваджені з метою недопущення продажу земель сільськогосподарського призначенням іноземцям та іноземним компаніям, особами, які підпадають під дію міжнародних та вітчизняних санкцій.

Але і не всі громадяни України зможуть стати покупцями земельних паїв, адже потрібно перед посвідченням договору проходити перевірку у нотаріуса та зібрати чималий пакет документів для підтвердження своїх доходів та інших можливих питань, які виникатимуть в процесі перевірки.

Перевірка земельних ділянок перед продажем

Процедуру проходження перевірки затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2021 р. № 637 і вона включає в себе наступне:

→ перевірка загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які вправі набувати у власність одна особа (до 1 січня 2024 року один громадянин може набути у власність 100 гектарів земель сільськогосподарського призначення);

→ перевірка факту перебування покупця під дією спеціальних обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до Закону України “Про санкції”;

→ перевірка факту належності покупця до громадянства держави, визнаної Україною державою-агресором або державою-окупантом;

→ перевірка факту включення покупця до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції;

→ перевірка джерел походження коштів покупця.

На що потрібно звернути увагу при купівлі паю

Окрім проходження перевірки покупця також в обов’язковому порядку необхідно провести аудит земельної ділянки, в ході якого виявити можливі накладки, невідповідність даних щодо земельної ділянки, які можуть бути в Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав. Адже наявність розбіжностей у відомостях цих реєстрів є підставою для прийняття нотаріусом рішення про зупинення дій з посвідченням договору купівлі-продажу земельної ділянки до моменту їх усунення.

Враховуючи, що ціна продажу земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства не може бути нижчою за нормативну грошову оцінку, то для посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки необхідно отримання витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку ділянки (видається територіальним органом Держгеокадастру) та звіту з експертної грошової оцінки (виготовляється особами, які включено до Державного реєстру оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок).

Земельним законодавством встановлено, що розрахунки, пов’язані із сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими угодами, провадяться в безготівковій формі.


Якщо у вас виникли питання чи потрібна допомога в оформлені купівлі чи продажу земельної ділянки пропонуємо звернутися до юристів Адвокатського об’єднання «ПЛЕНУМ»



Також цікаво:

Супровід угод з нерухомістю

 

Перевірка земельної ділянки

Тетяна Скочко | 01.07.2021

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо