ТОП порад учаснику закупівель

ТОП порад учаснику закупівель

 


Одним з основних принципів електронної системи PROZORRO є максимальна відкритість, що забезпечує прозорість державних закупівель та реалізує офіційний девіз – «всі бачать все». Робота системи дає можливість контролюючим органам оперативно перевіряти дії не лише замовників, але і учасників тендерів, що спонукає їх дотримуватись законодавчих вимог та правил закупівель.


Починаймо з малого або спрощені закупівлі

Невеликі за вартістю (або так звані «допорогові») тендери зможуть допомогти зрозуміти загальні вимоги замовників та порядок проведення торгів. Участь у таких спрощених закупівлях є, як правило, є простішою та дешевшою ніж у «понадпорогових», оскільки замовники вимагають меншу кількість довідок, а сама процедура проводиться у більш короткі строки.

Такі закупівлі може і не принесуть великі прибутки, але допоможуть побачити слабкі та сильні сторони вашої пропозиції, та зробити відповідні висновки.

А вже після отримання практичного досвіду можна сміливо подавати заявку на більш складні та вигідні закупівлі.


Поспішай повільно або як підготуватись до тендеру

Готуватись до тендеру потрібно ще до його початку, оскільки замовники складають бюджет щороку, а витратну частину в ньому формують за рахунок плану закупівель. За загальним правилом, замовники мають бюджет вже на початку року, тобто знають: скільки і чого їм потрібно закупити та яка орієнтовна вартість цих предметів закупівлі.

Крім плану закупівель, потрібно вивчити історію замовника, провести аналіз попередніх його торгів: визначити, які документи запитуються, причини відхилення пропозицій учасників, подані скарги тощо. Також з відкритих джерел можна перевірити чи були відміни процедури закупівель, чи виконані замовником попередні договори.

Крім замовників, потрібно також уважно подивитись і на конкурентів. Вся інформація про них знаходиться на електронному майданчику у відкритому доступі, а відтак ознайомитись з нею може кожен зареєстрований користувач системи Прозорро. Зокрема, слід звернути увагу на вартість та якість пропозицій конкурентів та, після ретельної перевірки, можна приймати рішення про власну стратегію перемоги в закупівлі.

Таким чином, попередній аналіз допоможе передбачити та запобігти можливим складнощам на шляху до отримання вигідного замовлення.


Будь активним або які права має учасник закупівлі

Якщо вам щось в тендерній документації незрозуміло, чи, можливо, ви побачили там дискримінаційні умови, які штучно обмежують участь у закупівлі – звертайтесь до замовника.

Під час періоду уточнень (у спрощених закупівлях) та подання пропозицій (у період звернення за роз’ясненнями у відкритих торгах) є можливість не тільки уточнити параметри закупівлі, але й вимагати у замовника внесення змін та видалення дискримінаційних умов.

У разі ігнорування запитання чи вимоги процедура не дозволяє перейти на наступний етап, поки Замовник не відповість на запитання чи вимогу. Для відповіді на запитання чи вимогу має бути не менше 7 днів до закінчення строку прийому пропозицій.

Крім того, у відкритих торгах є можливість оскарження вимог тендерної документації, дій чи бездіяльності замовника до Антимонопольного комітету України. Рішення АМКУ (на відміну від вимоги замовнику) є обов’язковим, а у разі його невиконання, керівника замовника буде оштрафовано.

Пам’ятайте, що подання пропозиції без оскарження тендерної документації означає згоду з вимогами замовника, а тому лише активна позиція учасника наближає його до перемоги.


Сім разів відміряй або як подати тендерну пропозицію

Трапляються випадки, коли учасник пропонує товар з кращими характеристиками, ніж ті, що зазначені в тендерній документації, але замовник її відхиляє таку пропозицію як таку, що не відповідає умовам. Особливо ретельно вивчайте, які саме параметри прописано у тендерній документації та чи допускається еквівалент. Якщо учасник пропонує еквівалент, то він повинен повністю відповідати технічним та якісним характеристикам, які замовник встановив.

Подавати документи слід заздалегідь, оскільки пропозиції, отримані після закінчення строку їх подання, не приймаються та автоматично повертаються учасникам, які їх подали. Тому не відкладайте подання пропозиції на останню мить, адже існує ризик технічного збою у роботі вашого обладнання або роботі майданчика, що може завадити успішній участі в торгах. Крім того, при однаковій початковій ціні товару, перевагу в першому раунді аукціону матиме учасник, який подав свою пропозицію раніше.

Проходить аукціон анонімно, в три раунди. Під час аукціону учаснику на подання ставки надається всього 2 хвилини, тож потрібно наперед прорахувати кожен крок аукціону, визначити три рівні цінової пропозиції: мінімальну, оптимальну та максимальну. Останній хід зазвичай має той, хто подав найнижчу за ціною пропозицію.


Таким чином, тендер – це не тільки конкурентна цінова боротьба, а й суворе дотримання юридичних норм. Учасник, щоб здобути перемогу, має бути максимально уважним та залучати лише професійних спеціалістів для підготовки участі у тендері.



Також цікаво:

Комплексна підготовка Вашої тендерної пропозиції

Поширені запитання щодо оплати збору за подання скарги на дії замовника закупівлі

Секрети перемоги у тендері

 Новий порядок проведення тендерів

Що таке тендери, де їх шукати та як працює система держзакупівель

Радник | 02.12.2021

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо