Тендер, де шукати та як працює

Тендер, де шукати та як працює


Ви хочете знати, що таке тендери, де їх шукати та як влаштована система закупівель?

Далі ми докладно розповімо про конкурсні торги, а також поділимося деякими тонкощами пошуку, участі та перемоги в них.


Що таке тендер

Поняття «тендер» (в перекладі з англійської це слово означає «пропозиція») з недавнього часу досить часто звучить в діловому житті.
Так склалося, що тендерами прийнято називати практично всі види закупівель.
Слово тендер також має цілком зрозумілі синоніми – торги, аукціон, конкурс.
Почнемо з того, що відповідно до профільного законодавства тендером називають конкурентну процедуру закупівель для відбору учасників з найбільш вигідною пропозицією.

Тендер – це спосіб конкурентного відбору пропозицій, які найбільш вигідні для замовника. Переможцем вважається той учасник, чия пропозиція відповідає вимогам тендерної документації, а умови пропозиція є найвигіднішою для замовника.

Таким чином, тендер – це процедура, яка має на меті вибір замовником постачальника або виконавця через конкурс згідно з визначеними критеріями.


Коли необхідно проводити конкурсні закупівлі

Уявімо невелику ферму, яка виробляє молочні продукти і хоче купити спецодяг для своїх працівників. Раніше його купували в найближчому магазині, але він виявився не практичним, а пошив – не комфортним. Ферма вирішила подивитися, що ще є на ринку. Зареєструвалася на електронному торговельному майданчику та описала, що хоче купити. Як результат, надійшло безліч пропозицій, з яких було відібрано невеличке ательє з хорошою репутацією. Разом з доставкою новий спецодяг обійшовся дешевше, ніж раніше, а співробітникам в ньомц працювати набагато зручніше.


Навіщо потрібні тендери замовнику

Після того, як стало зрозуміло, що таке тендер, необхідно з’ясувати: «Навіщо все так ускладнювати?!». Адже та сама ферма, яка хоче купити спецодяг, може продовжувати працювати з одним постачальником і не витрачати час на проведення процедури закупок. Для комерційних підприємств задача тендера полягає в тому, щоб отримати найбільш вигідну пропозицію та мінімізувати свої витрати. Також це спосіб розширити базу постачальників і показати, що компанія прагне до «прозорості». Проведення тендеру для державних компаній – це також спроба уникнути корупції, тобто унеможливити неправомірні домовленості між співробітниками з відділу закупівель та постачальниками.


Навіщо потрібні тендери учаснику

Участь в тендерах допоможе вам знайти нових замовників, розширити ринок збуту, поповнити портфоліо і, звичайно, отримати прибуток. Крім того, електронні закупівлі – це офіційний і відкритий канал спілкування з замовниками, який максимально захищає від «сірих» схем.


Як знайти підходящий тендер

Є безліч способів пошуку тендерів. Зокрема, деякі комерційні замовники розсилають листи про закупівлю потенційним постачальникам. Тут, звичайно, потрібно попереднє знайомство або, як мінімум, позитивна історія на ринку. 

З недавнього часу в Україні запущена система електронних закупівель Prozorro, яка працює з авторизованими майданчиками – сайтами в інтернеті, де замовники розміщують свої пропозиції, а учасники відгукуються на них. При цьому, на всіх авторизованих сайтах представлена одна і та ж інформація лише з невеликою різницею в формі її подачі (інтерфейсі самого сайту).

Потрібно звернути увагу, що після того, як Ви знайшли цікаву для закупівлю необхідно вивчити вимоги замовника і зрозуміти, чи зможете виконати замовлення з вказаними параметрами та термінами.


Тендерний супровід

Чи знаєте ви, що основною причиною відхилення тендерних пропозицій є їх невідповідність вимогам замовника? Якщо ви не професіонал, припуститися помилки в документах – простіше простого. В такому випадку допоможе тендерний супровід.

Тендерний супровід – це послуга, спрямована на забезпечення процесу участі в тендері, мета якого – створити всі умови для того, щоб учасник отримав перемогу в торгах.

Тендерний супровід особливо актуально, якщо ви:

– не маєте великого досвіду або зовсім не брали участь в державних закупівлях;

– не хочете ризикувати і діяти навмання;

– боїтеся допустити помилку на відповідальному тендері.


Таким чином, тендер – це не тільки конкурентна цінова боротьба, а й суворе дотримання юридичних норм. Щоб виграти, потрібно подати ідеально підготовлений пакет документів.

Ми готові допомогти вам в оформлені всіх паперів та подачі тендерної пропозиції.

 


 

Також цікаво:

Комплексна підготовка Вашої тендерної пропозиції

 

Поширені запитання щодо оплати збору за подання скарги на дії замовника закупівлі

 

Порядок оскарження публічних закупівель

 

 Новий порядок проведення тендерів

 

Секрети перемоги у тендері

Радник | 14.05.2019

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо