Мінімальне податкове зобов`язання

Мінімальне податкове зобов`язання


В наступному 2023 році власники та користувачі земельних ділянок, з сільськогосподарськими угіддями будуть сплачувати мінімальне податкове зобов`язання (МПЗ). Це новий вид податку за землю, а першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік.


Що таке мінімальне податкове зобов`язання

За нормами Податкового кодексу України, мінімальне податкове зобов’язання – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, яка розраховується відповідно до Податкового кодексу.

Так як визначення поняття досить складне, а також Податковий кодекс містить певні умови та виключення щодо кола осіб, які є платниками МПЗ, потрібно визначити хто ж саме буде сплачувати цей вид податку.

Хто має сплачувати МПЗ

По-перше, платником МПЗ є власник чи користувач (орендар, суборендар, постійний користувач, користувач за договором емфітевзису) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, оскільки плата буде справлятися саме за сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги).

Але, якщо Ви власник земельної ділянки для ведення колективного чи індивідуального садівництва, то за законодавством Ви звільнені від сплати МПЗ. Також не Ви не будете сплачувати МПЗ, у тому випадку, коли Ваша ділянка з сільськогосподарськими угіддями станом на 1 січня 2022 року знаходилась в межах населеного пункту, тобто в місті, селищі чи селі.

По-друге, орендарі невитребуваних земельних часток (паїв), тобто, земель, які не мають кадастрового номера, за договорами оренди, укладеними з сільськими та селищними радами, МПЗ сплачуватися не будуть.

Також, МПЗ не сплачується з земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Як порахувати мінімальне податкове зобов`язання

Якщо на земельну ділянку проведена нормативна грошова оцінка, розрахунок здійснюється за формулою:

МПЗ = НГОд x К x М / 12,
де:
МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;
НГОд – нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно законодавства;
К – коефіцієнт, який становить 0,05;
М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Якщо нормативна грошова оцінка не проведена, то розрахунок проводиться за формулою:

МПЗ = НГО x S x К x М / 12,
де:
МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;
НГО – нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області;
S – площа земельної ділянки, гектарах;
К – коефіцієнт, що становить 0,05;
М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

Особливості розрахунку МПЗ?

Мінімальне податкове зобов’язання визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний звітний рік.

Розрахунок мінімального податкового зобов’язання громадянам здійснюється податковими органами, тобто самостійно Ви нічого не обчислюєте і не розраховуєте, бо це обов`язок податкової служби.

Мінімальне податкове зобов’язання обчислюється податковими органами на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів на землю та надсилається платнику податку до 1 липня поточного року.

Тобто, до 1 липня 2023 року податкова має надіслати Вам податкове повідомлення про необхідність сплати МПЗ.

Якщо податкова не надіслала чи не вручила таке податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку до 1 липня 2023 року, то Ви звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату річного податкового зобов’язання.

Тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України, однак, такий перелік поки не затверджений.

 



Також цікаво:

Супровід угод з нерухомістю

 

Особливості купівлі-продажу земельного паю

 

Перевірка земельної ділянки

Тетяна Скочко | 02.12.2022

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо