УТВОРЕННЯ ТОВАРИСТВА ШЛЯХОМ ВИДІЛУ

УТВОРЕННЯ ТОВАРИСТВА ШЛЯХОМ ВИДІЛУ

 

Виділом є створення одного або більше товариств із переданням йому (їм) згідно з розподільним балансом частини майна, прав та обов’язків товариства, з якого здійснюється виділ, без припинення останнього (ст. 47 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»).


На практиці виникає необхідність створити одне чи кілька товариств із переданням йому (їм) частини майна іншого товариства без його ліквідації. Процедуру виділу можна застосовувати, коли наприклад, власник не хоче продавати корпоративні права товариства, а тільки певний його актив.

→ перед прийняттям рішення про виділ, необхідно враховувати встановлену субсидіарну відповідальність (на дату розподільчого балансу) – ч. 3-4 ст. 109 Цивільного кодексу України.


В даній статті, пропонуємо розглянути поетапний план реалізації процедури виділу товариства

1. Товариство, з якого необхідно здійснити виділ (надалі – ТОВ «Пленум»), приймає Рішення № 1 Загальних зборів учасників (ЗЗУ) з наступним порядком денним:

• про виділ з ТОВ «Пленум» нової юридичної особи;

• про створення комісії з питань проведення виділу;

→ якщо у Товаристві, наприклад, тільки один працівник (директор), призначаємо тільки голову комісії, дане питання є обов’язковим для реєстрації, але формальним з юридичної точки зору.

• про порядок та строки проведення процедури виділу;

• про затвердження переліку (реєстру) кредиторів і повідомлення кредиторів про прийняте рішення;

→ Звертаємо увагу, що підпис учасника(ків) підлягає нотаріальному засвідченню.

2. Реєстрація Рішення № 1 ЗЗУ ТОВ «Пленум» (наприклад, через нотаріуса, який засвідчує підпис)

Реєстрацію можна провести одразу (в день прийняття рішення) чи пізніше (наприклад, в межах строку для повідомлення Кредиторів про прийняте рішення)

3. Надсилання Кредиторам повідомлень про прийняте рішення (цінними листами з описом вкладення)

Строк надсилання повідомлень – 30 днів з моменту прийняття рішення про виділ (ч. 1 ст. 55 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю »).

Строк для пред’явлення Кредиторами своїх вимог – 30 днів з дня відправлення їм повідомлень (ч. 2 ст. 55 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю »).

4. Після проходження строку для пред’явлення Кредиторами своїх вимог, ЗЗУ ТОВ «Пленум» приймають Рішення № 2 (підпис учасника(ків) підлягає нотаріальному засвідченню) з наступним порядком денним:

• про затвердження розподільчого балансу (нотаріальне засвідчення підпису(ів);

• про зменшення статутного капіталу та перерозподіл частки учасника(ів) ТОВ «Пленум»;

• про затвердження нової редакції Статуту ТОВ «Пленум» (якщо необхідно).

5. Як приклад, в цей же день ЗЗУ майбутнього Товариства (надалі – ТОВ «NEW») приймають Рішення № 1 (підпис учасника(ів) підлягає нотаріальному засвідченню) з наступним порядком денним:

• про створення ТОВ «NEW»;

• про формування статутного капіталу;

• про визначення місцезнаходження.

• про затвердження Статуту;

• про призначення Директора;

• про реєстрацію відповідно до чинного законодавства України (в т.ч. заяви про вибір оподаткування).

Реєстрацію зазначених рішень доречно одразу провести через нотаріуса, який засвідчує підписи.

6. Повідомлення Кредиторів ТОВ «Пленум» про зменшення статутного капіталу

Зазначене повідомлення та строки надсилання/задоволення вимог Кредиторів незважаючи на формальний характер передбачене – ст. 19 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

7. Реєстрація права власності на актив (майно), яке перейшло внаслідок виділу та відповідно до розподільчого балансу, до нового власника – ТОВ «NEW»


Загальні норми, що регулюють процедуру виділу: ст. 19, 47, 54-55 ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю », ст. 109 ЦКУ.
Щодо реєстраційних дій: ст. 17 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».


У разі виникнення будь-яких питань щодо  процедури виділу ТОВ чи його оформлення, пропонуємо звернутися до команди Адвокатського об’єднання «ПЛЕНУМ»

 


Також цікаво:

Захист прав в суді

 

Як отримати комплексний юридичний захист

 

Контррозрахунок штрафних санкцій

Шишковський Микола | 26.01.2021

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо