Земля чи земельна ділянка

Земля чи земельна ділянка

 


Для пересічного громадянина фраза «у мене є земля» здається звичною та не викликає запитань щодо її змісту. Проте юристи завжди оперують певними поняттями, для нас «земля» і «земельна ділянка» – то різні речі, бо природа цих понять є різною.


Земля України вцілому є власністю народу і це поняття досить широке, оскільки ідентифікувати конкретний «шматок» землі ми можемо лише тоді, коли земля стане «земельною ділянкою».

Основні ознаки земельної ділянки

Земельна ділянка має межі, конкретне місце розташування, кадастровий номер.

Земельна ділянка – це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами. Право власності на земельну ділянку розповсюджується на простір, що знаходиться над та під поверхнею ділянки на висоту і на глибину, необхідні для зведення житлових, виробничих та інших будівель і споруд (стаття 79 Земельного кодексу України). 

Як стати власником земельної ділянки

Власником земельної ділянки особа стає тоді, коли в державних реєстрах: Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно буде відображатися інформація про те, що певна особа є власником саме цієї земельної ділянки.

Тобто навіть маючи межі, кадастровий номер, не можна сказати, що людина вже є власником земельної ділянки.

Підставами для внесення відомостей про власника землі до реєстрів є:

 

  • – рішення органу влади про передачу земельної ділянки у власність;

 

  • – свідоцтво про право на спадщину;

 

  • – цивільно- правові договори (купівля-продаж, дарування, міна та інші);

 

  • – рішення суду.

 

Вносять відомості до Державного реєстру речових прав нотаріуси та державні реєстратор.

Що таке кадастровий номер

Ідентифікувати земельну ділянку в реєстрах можна за кадастровим номером: це 19 цифр, в яких закодовано область, район, місто чи село. Кадастровий номер можна знайти на державному акті на право власності на земельну ділянку, де знаходиться схема самої ділянки (якщо є державний акт) або ж у Витягу з Державного земельного кадастру.

Всі бажаючі можуть здійснювати пошук земельних ділянок в Державному кадастрі через загальнодоступний сервіс «Публічна кадастрова карта».

 

Якщо у вас виникли питання чи потрібна допомога в оформлені купівлі чи продажу земельної ділянки пропонуємо звернутися до юристів Адвокатського об’єднання «ПЛЕНУМ”



Також цікаво:

Супровід угод з нерухомістю

 

Особливості купівлі-продажу земельного паю

 

Перевірка земельної ділянки

Тетяна Скочко | 11.11.2022

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо