Державний земельний кадастр

Державний земельний кадастр

 


Правову основу роботи Державного земельного кадастру складають Земельний кодекс України, Закон України «Про Державний земельний кадастр» та Порядок ведення Державного земельного кадастру, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року та ряд інших актів законодавства.


Що таке земельний кадастр

Державний земельний кадастр – єдина державна система відомостей про земельні ділянки, їх цільове призначення, обмеження у їх використанні, а також дані оцінку земельних ділянок, відомості про власників і користувачів земельних ділянок.

Державний земельний кадастр містить відкриті відомості, які відображаються через сервіс «Публічна кадастрова карта», а також закриті відомості, які становлять державну таємницю і доступ до них мають лише державні кадастрові реєстратори та спеціальні органи, такі як Служба безпеки України, органи прокуратури, суд. 

Як працює реєстр відомостей про земельні ділянки

В такому форматі як зараз Державний земельний кадастр працює з 2013 року, а раніше основою записів про земельні ділянки були паперові книги реєстрації.

Земельна ділянки «світиться» на Публічній кадастровій карті синім кольором лише тоді, коли вона зареєстрована, тобто має кадастровий номер.

Відомості Державного земельного кадастру є офіційними і вважаються об’єктивними та достовірними, якщо інше не доведено судом.

Державний земельний кадастр ведеться на електронних та паперових носіях.

У разі виявлення розбіжностей між відомостями на електронних та паперових носіях пріоритет мають паперові носії.

Особливості роботи земельного кадастру в умовах воєнного стану

На час введення в Україні військового стану роботу Державного земельного кадастру призупинено. Таке рішення ухвалено Верховною Радою України з міркувань безпеки, оскільки Державний земельний кадастр містить відомості про координати земельних ділянок, а також з метою недопущення порушень прав громадян, які опинилися поза межами України чи на окупованих територіях.

Під час воєнного стану здійснюється державна реєстрація таких земельних ділянок:
– сформованих шляхом поділу чи об`єднання;
– земельних ділянок, на які видано державні акти на право власності без кадастрового номера;
– земельних ділянок, на яких розташовано об`єкти нерухомості, право власності на які зареєстровано в установленому порядку.

Під час воєнного стану відомості з Державного земельного кадастру, а саме, витяг з Державного земельного кадастру видається через Центри надання адміністративних послуг або через електронний кабінет сертифікованого інженера—землевпорядника. Такий витяг видається без координат меж земельної ділянки, оскільки їх поширення заборонено на законодавчому рівні, а доступ до них мають лише сертифіковані інженери-землевпорядники та сертифіковані інженери-геодезисти зі спеціальним дозволом Служби безпеки України

Що значить призупинення роботи кадастру для звичайного громадянина чи бізнесу?

Відкриті відомості через сервіс «Публічна кадастрова карта» на сьогоднішній день є недоступними, а отже не можливо здійснити пошук земельної ділянки, подивитися наявність чи відсутність накладок на земельну ділянки, обмежень у використанні землі, проходження по ділянці ліній електропередач, газопроводів, місць залягання корисних копалин.

Це, звісно, збільшує ризики при вирішенні питання інвестування в об`єкт нерухомості – земельну ділянку.

Доступ до відомостей Державного земельного кадастру мають сертифіковані інженери-землевпорядники, які пройшли перевірку та отримали спеціальний дозвіл Служби безпеки України. Такі фахівці працюють в нашій команді, а отже процес перевірки земельної ділянки для Вас буде значно простішим.

 

Наші фахівці допоможуть Вам знайти відповіді на всі питання, пов`язані із державною реєстрацію земельних ділянок, проведенням аудитів землі перед її купівлею, отриманням витягів та інших документів Державного земельного кадастру.



Також цікаво:

Супровід угод з нерухомістю

 

Особливості купівлі-продажу земельного паю

 

Перевірка земельної ділянки

Тетяна Скочко | 15.11.2022

Зв'яжіться із нами

Ми не завжди знаходимося в офісі, але завжди на зв'язку. Ви можете зателефонувати або написати та домовиться про зустріч з командою Адвокатського об'єднання "Пленум".
Plemun Google

Замовити зворотній дзвінок

Дякуємо, найближчого часу ми Вам зателефонуємо